2013. augusztus 31., szombat

“Északi Fény “   (  Northern Light )

 Ez az ital, ha jól tudom, különösen népszerü az Alberta, Yukon, Alaska és környékbeli hobbisták körében.
Szeptemberben találtam a neten és kipróbáltam……….

Hozzávalók kb. 4 L  40-45%-os végtermékhez :
3 - 3.5 L 60%-os friss kukorica whiskey
1 narancs és ½  citrom héja ( a fehér rész mehet bele )
kb. fél-3/4  bögre lucfenyö hajtás vége ( az utolsó 8-10 cm a gallyakból )

A fentieket egy napig áztatjuk a 60%-os szeszben, majd kihalásszuk és a thumperbe…      ( aroma kosárba ) tesszük. A szeszt lehígítjuk kb. 35%-ra, lefözzük az egészet és lehígítjuk 40-45%-ra.

Az eredeti recept szerint pörkölt tögyfán kell érlelni 3 hétig, majd szürni…….

Ezen a ponton én eltértem a recepttöl és fehéren hagytam a szeszt…….
(Valahogy nekem távol esik az érlelt whiskey illata és színe a gyanta illatától……ez biztos az én hibám, de nekem jobban tetszik így…….)
Ezt majd mindenki maga dönti el……

A rossz hír, hogy hajlamos az opálosodásra, de a jó hír az, hogy könnyen kitisztítható tejes derítéssel. ( 1 mokkás kanál/ L )

Természetesen a nyomába sem érhet a ginnek, nem is említhetö egy lapon a kettö, de egy érdekes valami…….

( Mielött valakinek aggálya lenne, a lucfenyö fözeteit a természetgyógyászok is használják különbözö panaszokra, tehát nem ártalmas….)

Karácsony táján mindenki hozzájuthat (aki akar) egy kevés lucfenyö gallyhoz minden részében az országnak…..( így nem kell a szomszéd fájából , vagy a parkból “szerezni”…)
Ezzel a fenyö illatú itallal egy kis plusz melegséget adhatunk a Karácsonyhoz…..de koktélokhoz is jó egész évben…..pl. tonikkal vagy limonádéval……jégkockával, citrom-karikával stb………

Sok sikert,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése