2013. augusztus 31., szombat

Cukorcefre recetje:
Öntsön 6 kg cukrot egy 30 literes cefréző hordóba, majd öntsön hozzá 10 liter meleg, legalább 35°C-os vizet. Kevergesse addig, amíg a cukor maradék nélkül fel nem oldódik a vízben, majd öntsön hozzá további 11 liter meleg vizet és keverje össze. Ha már 30°C alá hűlt a víz, bontsa ki az alcotec 48 turbó élesztőt és borítsa a zacskó teljes tartalmát a cefrébe. Zárja le a cefréző hordót és tegye rá a vízzel megtöltött kotyogót..20-25°C-os hőmérsékleten 2 nap alatt 14%-os, 5 nap alatt 20%-os alkohol tartalmú cefrét kap. Ez a mennyiség lepárlás és higítás után kb. 8 liter 40%-os, vodka jellegű alkoholnak felel meg.
Figyelem! A turbó élesztő nagyon gyorsan és igen intenzíven erjeszt, ezért a cefre hirtelen habosodik fel. Ha nem elég nagy a cefréző tartály (a ceférző tartály biztonsággal 2/3 részéig tölthető), inkább ne tegyen rá kotyogót, mert a kifutó cefre adott esetben eltömheti a kotyogót, túlnyomást képezhet a hordóban, mely veszélyes.
Tipp: a cukorcefréhez adhat például bodza- vagy akácvirágot is.
1 tasak 25 liter cefréhez elegendő.
Optimali­zált kombináció fajélesztőből, enzimből, élesztő tápsóból és ásványi anyagokból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése